5 juli 2013

Fläderblomssaft


Så många löss som letat sig upp med myrornas hjälp till fläderbusken och så många gånger jag sprutat vatten och sprayat såpavatten för att bli av med dom. Blivit av med dom har jag inte blivit men de har iallafall inte invaderat busken och de har hållit sig borta från blommorna. Häromdagen var det dags att göra fläderblomssaft och nu tre dagar senare får vi äntligen testa den. Om man inte hinner göra saften just när flädern blommar är det så bra att man kan plocka blommorna och frysa in dom och göra saft senare.

Fläderblomssaften gör jag på samma sätt som både rabarbersaften och jordgubbssaften men den får stå och dra sig lite längre.


Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg strösocker
50 g citronsyra
Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

1 kommentar:

  1. haha... ja, jag saknar ju inte precis att spruta på de där eländiga lössen! Men var lugn, de brukar försvinna framöver!
    Härliga bilder, och flädersaft som är så gott!

    SvaraRadera